Ekonomi me rritje të qëndrueshme 

E publikuar: 22/08/2022 12:28
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Rajoni Autonom i Xinjiang Uygur  i Kinës është bërë një nga qendër e rëndësishme e zhvillimit ekonomik,por edhe një adresë tërheqëse turistike .

Ekonomia e Xinjiang ka ruajtur një rritje të qëndrueshme dhe të shëndetshme. Nga viti 2012 deri në vitin e kaluar, PBB-ja e Xinjiang-ut u rrit nga 740 miliardë juanë (109.74 miliardë dollarë) në gati 1.6 trilion juanë, me një normë mesatare vjetore rritjeje prej 7.5 përqind. Në gjysmën e parë të këtij viti, PBB-ja u rrit me 4.9 për qind, duke u renditur e treta midis të gjitha rajoneve të nivelit provincial në Kinë.

Për më tepër, rajoni përdori më shumë se 70 për qind të shpenzimeve të buxhetit të përgjithshëm publik për të përmirësuar jetesën e njerëzve gjatë 10 viteve të fundit. Të ardhurat e disponueshme të banorëve ruralë u rritën nga 6,394 juanë në vitin 2012 në 15,575 juanë vitin e kaluar, ndërsa të ardhurat e disponueshme të banorëve urbanë u rritën nga 17,921 juanë në 37,642 juanë gjatë së njëjtës periudhë.
Rajoni, i cili dikur ishte në ballë të luftës kundër varfërisë së Kinës, fitoi betejën deri në fund të vitit 2020. Nëpërmjet përpjekjeve të synuara zbutëse, rajoni ka nxjerrë nga varfëria të gjithë afro 3.06 milionë banorët e tij të varfër ruralë dhe ka hequr nga lista e varfërisë të gjitha 3666 fshatrat e tij të varfër dhe 35 qarqet e varfra.

Për të mbështetur zbutjen e varfërisë dhe zhvillimin e rajonit të gjerë, i cili mbulon një të gjashtën e territorit të Kinës, janë bërë përpjekje të vazhdueshme për të përmirësuar infrastrukturën.
Më 16 qershor, përfundimi i hekurudhës së parë në botë që rrethon një shkretëtirë në Xinjiang u bë kryefjalë në shumë vende. Hekurudha 2,712 kilometra e gjatë rrethon shkretëtirën Taklimakan, shkretëtira e dytë më e madhe me rërë në botë.

Përveç hekurudhave, Xinjiang ka përshpejtuar më tej ndërtimin e aeroporteve civile për të rritur më mirë lidhjen. Deri në fund të këtij viti, rajoni, i cili kishte 17 aeroporte në vitin 2010, do të ketë 25-më shumë nga të gjitha rajonet e nivelit provincial në Kinë.
Në qershor, komisioni rajonal i zhvillimit dhe reformës njoftoi se Xinjiang planifikon një investim total të aseteve fikse prej mbi 900 miliardë juanë këtë vit. Investimi do të fokusohet në projekte të mëdha në infrastrukturë dhe sektorë strategjikë në zhvillim, duke përfshirë hekurudhat, aeroportet, linjat e transmetimit të energjisë dhe bazat e reja të energjisë.
RrjetI i përmirësuar transporti ka ndihmuar gjithashtu në nxitjen e zhvillimit të turizmit në rajon dhe e ka bërë udhëtimin më të lehtë se kurrë.
 Karakteristikat e ndryshme gjeografike, kulturat e pasura etnike dhe kuzhina unike e kanë bërë turizmin një nga industritë shtylla të Xinjiang-ut. Pavarësisht epidemisë së COVID-19, Xinjiang mori 191 milionë vizita turistike vitin e kaluar, një rritje prej 20.5 për qind nga viti 2020.