Vera vret mikrobet që shkaktojnë dhimbje të fytit

E publikuar: 26/12/2022 21:17
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo
Verë e kuqe-red-wine

Të gjithë kemi dëgjuar se pirja e alkoolit nuk është e mirë për shëndetin tonë ose vijën e belit, por nuk duhet të heqësh dorë nga të gjitha.Sipas shkencëtarëve, të pasurit e një gote verë tuaj të preferuar çdo herë e më pas mund t’ju ​​ndihmojë të parandaloni infeksionet.

Ndërsa mund të duket befasuese, ky zbulim nuk është i ri. Në 1988, disa studiues kryen një studim që provoi se si mikrobet mbijetojnë në pije.

Ata përdorën shtatë lloje pijesh, duke përfshirë verën, birrën, mix-kosi, sode dietike, qumësht dhe ujë si mostra. Pastaj shtuan lloje të ndryshme patogjene si Salmonella, Shigella dhe Escherichia coli enterotoksigjenike në të gjitha pijet dhe i lanë për 48 orë.

Gjetjet e tyre treguan se nga të gjitha pijet, vera kishte sasinë më të vogël të baktereve të gjalla. Ata zbuluan gjithashtu se patogjenët lulëzuan me qumësht dhe ujë dhe një numër i vogël vdiqën në pijet me birrë dhe sode, transmeton lajmi.net. Ky punim konkludoi që shkalla e mbijetesës së baktereve në pije përcaktohet nga niveli i aciditetit të pijeve.

Për këtë arsye, studiuesit këshillojnë njerëzit që vizitojnë vendet me raste të larta të diarresë së udhëtarëve të marrin parasysh aciditetin e pijeve të tyre për të shmangur infeksionet.

Një grup tjetër studiuesish bëri një studim vijues që analizoi vetitë antibakteriale të verës në gojë. Ky studim i vitit 2007 u botua nga Journal of Agricultural and Food Chemistry, shkruan daily halth post.

Studiuesit posaçërisht testuan për efektin e verës në rritjen e Streptococci e cila shkakton pllakë dentare dhe Streptococcus, patogjen përgjegjës për dhimbjet e fytit.

Rezultati i këtij studimi tregoi se ndërsa të dy llojet e verës kanë veti dezinfektuese, vera e kuqe vrau më shumë mikrob se vera e bardhë.

Sidoqoftë, ky studim nuk pajtohet me përfundimiin e punimit të vitit 1988. Studiuesit tregojnë se as alkooli dhe as aciditeti i verës nuk kishin ndonjë efekt në patogjenët. Por përkundrazi, vetia antibakteriale e verës është për shkak të pranisë së disa komponimeve organike që gjenden në pije.