Rrjeti i autostradave të Kinës lidh 95 për qind të popullsisë

E publikuar: 28/07/2022 11:33
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Kina ka bërë përparim solid në ndërtimin e një rrjeti rrugor kombëtar për të përmirësuar shtrirjen e transportit ndërzonal dhe për të rritur kapacitetin e trafikut, me autostradat e saj që lidhin rreth 95 për qind të popullsisë, citon “Xinhua” të dhënat zyrtare.

Aktualisht, rrjeti i autostradave mbulon 98.8 për qind të qyteteve, secili me një popullsi urbane mbi 200.000 banorësh dhe qendra administrative në nivel prefekture, ndërsa lidh rreth 88 për qind të rajoneve në nivel qarku, tha në një konferencë për shtyp Wang Tai nga Ministria e Transportit. Autostradat kombëtare gjithashtu mbulojnë kryesisht zonat administrative në dhe mbi nivelin e qarkut dhe portet kufitare hapen gjatë gjithë vitit, tha Wang.

Deri në fund të vitit të kaluar, Kina kishte ndërtuar 117.000 km rrugë të shpejta kombëtare dhe 257.700 km autostrada kombëtare të hapura për trafik.

Vendi synon të ndërtojë rrugë kombëtare me një gjatësi totale prej rreth 461.000 km deri në vitin 2035, sipas një qarkoreje të lëshuar në fillim të këtij viti. Për të lehtësuar ndërtimin e një rrjeti kombëtar rrugor modern dhe me cilësi të lartë, do të bëhen përpjekje për të promovuar projektet kryesore dhe një rrjet të integruar rrugor për grupimet e qyteteve, tha Wang.

Kina gjithashtu do të përshpejtojë ndërtimin e rrugëve të gjelbra duke rritur përdorimin efektiv të burimeve, duke mbrojtur mjedisin ekologjik përgjatë rrugëve dhe duke reduktuar në mënyrë efektive konsumin e energjisë dhe emetimet e karbonit.