Letër e hapur të Kuvendit të Shqiptarëve të Zvicrës për Ministrinë e Diasporës

09.04.2015 20:27
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo
Letër e hapur të Kuvendit të Shqiptarëve të Zvicrës për Ministrinë e Diasporës

“I nderuar z. Ministër MURATI,
Kam nderin, si kryetar i Kuvendit të Shqiptarëve të Zvicrës (KSHZ), i cili është themeluar, më 29.05.2011, dhe ndër priroritete të kësaj shoqate, janë mbrojtja e të drejtave të shqiptarëve në Zvicër, si në raport me Zvicrën, po ashtu edhe me vendet nga vijnë ata.

Përmbajtja e letrës ka të bëjë me kartonin e gjelbër (Karta ndërkombëtare e sigurimeve të automjeteve).

Me kënaqësi u njoftuam nga media të ndryshme që keni themeluar një grup punues për kartonin e gjelbër, kjo tematikë, ka preokupuar KSHZ, për disa vite, duke mbajtur disa takime dhe biseda me ish-Ministrinë e Diasporës, z. Ibrahim MAKOLLI, duke mbledhur informacione nga sigurimet e automjeteve në Zvicër etj.

Gjatë këtyre viteve, KSHZ, ka propozuar disa zgjidhje Ministrisë së kaluar, por pa asnjë rezultat, që është për keqardhje.

Ashtu si, sigurisht e dini edhe ju, në 45 shtetet, në të cilat kartoni i gjelbër aplikohet, egziston një agjensi e sigurimit kombëtarë. Këto agjensi janë të njohura dhe të grupuara në Këshillin e agjensive (« Cuncil of Bureaux, CoB »).

Që të pranohen në CoB, agjensitë kombëtare janë të detyruara të ndjekin kërkesat e CoB-it, përndryshe mbulimi i sigurimit për automjetet e siguruara nga ai vend nuk do të jetë i garantuar. E njëjta gjë vlenë edhe për automjetet e siguruara nga kompanitë e sigurimeve të shteteve të tjera ; ato nuk janë të siguruara nëse vizitojnë vendin, i cili nuk i përmbahet rregullave të CoB-it.

Pas disa konventave të njëpasnjëshme (Konventa për kartonin e gjelbër në vitin 1949, Konventa e Londrës në mesin e shekullit të 20, Marrëveshjen shumëpalëshe për Garantimin e regjistrimit ose Konventa e regjistrimit në 1973), u nënshkrua Rregullorja e Përgjithshme, në fuqi që nga viti 2003.

Automjetet që mbulohen nga siguruesit, në shtetet nënshkruese të rregullores, mund të lëvizin në të gjitha shtetet anëtare me atë sigurim. Sa u përket automjeteve të siguruara në shtetet jo anëtare, duhen të paguajn sigurimin e posaçëm kur hyjnë në një shtet, ku nuk vlenë kartoni i gjelbër. E njëjta gjë vlenë edhe për automjetet e siguruara në vendet anëtare ku vlenë kartoni i gjelbër, të cilat duhet të paguajn sigurimin e posaçëm kur hyjnë në një shtet, ku kartoni i gjelbër nuk është i njohur.

Kjo vlenë për shembull për automjetet e siguruara në Zvicër, vend ku kartoni i gjelbër vlenë, kurse Kosova nuk është anëtare e CoB-it, gjë që detyron Diasporën nga Zvicra të paguajë sigurimin në kufirin e Kosovës.

Që të aplikohet kartoni i gjelbër në Kosovë dhe në këtë mënyrë të sigurohet mbulimi i dëmit në territorin e Kosovës, është e nevojshme të themelohet një zyrë kombëtare e sigurimeve në Kosovë (Apo ndoshta një zyrë e tillë tanimë ekziston) dhe të bëhet kjo zyrë anëtare e CoB-it, që do të thotë, të sistemit të kartonit të gjelbër. Megjithatë, kjo hipotezë nuk mund të arrihet para se të bëhet Kosova anëtare e OKB-së, e cila nënkupton një njohje nga shumica e shteteve ndërkombëtare. Me fjalë të tjera, sistemi i kartonit të gjelbër nuk do të rregullohet dhe nuk do të realizohet shpejtë në Kosovë, do të thotë, për disa vite.

Është pra krejtësisht legjitime, që Diaspora në përgjithësi, të kërkojë që kushtet për aplikimin e kartonit të gjelbër në Kosovë të plotësohen. KSHZ, i konsideron pagesat e sigurimit të automjetve si të padrejta, fyese dhe diskriminuese

Megjithatë, duke pas parasyshë që anëtarësimi i Kosovës në sistemin e lartëpërmendur do të kërkojë shumë kohë, KSHZ, kërkon veçanërisht nga qeveria e Kosovës që të krijohet dhe të funksionojë zyra kombëtare e sigurimeve në Kosovë, e cila duhet të plotësojë të gjitha kriteret e CoB-it.

KSHZ kërkon nga qeveria e Kosovës, që të angazhohet për të bërë një marrëveshje sa më shpejtë që është mundur, gjegjësisht në vitin 2015. Kjo mund të jetë një marrëveshje bilaterale ndërmjet Kosovës dhe Zvicrës, për t`ua mundësuar shtetasve nga Kosova që jetojnë në Zvicër të kthehen në vendlindje, pa obligimin për të paguar edhe shumën e sigurimit në Kosovë.

Bisedat ndërmjetë KSHZ dhe Ministrisë së Diasporës rreth tematikës së kartonit të gjelbër, kanë filluar nga muaji qershor 2011 ( ! ), gjatë një vizite të ish-Ministrit në Zvicër, cili siguroi që deri « në fund të vitit », do të thotë 2011, « problemi i kartonit të gjelbër duhet të zgjidhet, dhe kështu të hiqet sigurimi në kufi ».

Katër vite më vonë, tematika e kartonit të gjelbër nuk është zgjedhur, e ne vërejmë që edhe më tutje nuk merret seriozisht nga institucionet kompetente të Kosovës. Kjo është shqetësuese për mërgimtarët që ndihmojnë Kosovën, në forma të ndryshme.

KSHZ, i ofron qeverisë së Kosovës ndihmën e saj, për të arritur një marrëveshje bilaterale me Zvicrën, sa i përket sigurimeve të automjeteve.

Ne nuk mund të pajtohemi me arsyetimin që Kosova nuk është anëtare e OKB-së, që të mos punohet aspak në ketë tematikë dhe të mos shikohen alternativa tjera.

Duhet të keni parasysh, z. Ministër MURATI, që pengesa kryesore për Diasporën nuk është pagesa e një shume të hollash për Kosovën, por ne e konsiderojmë si të padrejtë.

Dua edhe njëherë të t`ua përkujtojë se Kuvendi i Shqiptarëve të Zvicrës ka resurse dhe gatishmëri ta ndimojë qeverinë e Kosovës në këtë drejtim.

Duke ju uruar mirëpritje të kesaj letre dhe duke ju falenderuar për vëmendjen që do ja kushtoni dhe përgjigjjen tuaj të shpejtë, ju lutem, i nderuar z. Ministër MURATI, të pranoni ndenjat e mia të devotshme.

Jeton Kryeziu,

Kryetar i Kuvendit të Shqiptarë të Zvicrës”

Komentet

Komente

Sqarim: Ndalohen fyerjet dhe përdorimi i gjuhës ofenduese. INFOSOT mban të drejtën e publikimit ose jo të një komenti të caktuar. Përmbajtja e komenteve nuk pasqyron, qëndrim editorial të redaksisë së portalit INFOSOT. Ju faleminderit për mirëkuptimin!


Lulzim Basha, ose versioni modern i “ëndrrës për një karrike”!

Lulzim Basha, ose versioni modern i “ëndrrës për një karrike”!

Rrisni vigjilencën, mos të izolohemi sërish

Rrisni vigjilencën, mos të izolohemi sërish

Katrahura profesionale në Kosovë

Katrahura profesionale në Kosovë

Monumenti që mungon!

Monumenti që mungon!

Nuk mund të burgoset liria…

Nuk mund të burgoset liria…

Recesioni ekonomik dhe trilema financiare

Recesioni ekonomik dhe trilema financiare

Deputetet e Kosoves qe e votuan Gjykaten Speciale, drejtësinë e luftës e UÇK-se ia dorezuan Vuçiqit

Deputetet e Kosoves qe e votuan Gjykaten Speciale, drejtësinë e luftës e UÇK-se ia dorezuan Vuçiqit

Minishengeni ballkanik, blla blla blla, …. Unioni doganor Kosovë-Serbi

Minishengeni ballkanik, blla blla blla, …. Unioni doganor Kosovë-Serbi

LDK po e përjashton veten, e jo Vjosën

LDK po e përjashton veten, e jo Vjosën

Rifat Gjota – shkencëtar i përjetshëm!

Rifat Gjota – shkencëtar i përjetshëm!

Perandoritë globale dhe rënia e qeverive

Perandoritë globale dhe rënia e qeverive

Evropa është shumë e bukur nëse mbetet gjithnjë e vërtetë

Evropa është shumë e bukur nëse mbetet gjithnjë e vërtetë

Nga Enver Dugolli: Presidenti Thaçi sot paska vizituar burgun e Dubraves! Pse me 25 maj? Pse pas 21 viteve?

Nga Enver Dugolli: Presidenti Thaçi sot paska vizituar burgun e Dubraves! Pse me 25 maj? Pse pas 21 viteve?

Nga Muhamet Shala: Si e fitoi luftën në vetëm gjashtë ditë gjenerali gjenial Moshe Dayan

Nga Muhamet Shala: Si e fitoi luftën në vetëm gjashtë ditë gjenerali gjenial Moshe Dayan

Ja la emrin vajzës Republikë, u burgos dhe më pas u ekzekutua në Burgun e Dubravës nga forcat serbe

Ja la emrin vajzës Republikë, u burgos dhe më pas u ekzekutua në Burgun e Dubravës nga forcat serbe

The Times: Ekipi i Thaçit thotë se ai s’i frikësohet Speciales, rivalët të kundërtën

The Times: Ekipi i Thaçit thotë se ai s’i frikësohet Speciales, rivalët të kundërtën