Thaçi për DiePresse: Feja nuk do të na ndajë nga lufta e përbashkët për paqe

E publikuar: 20/03/2015 17:34
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Agjencia e njohur austriake DiePresse ka botuar sot një shkrim autorial të Hashim Thaçit, Zëvendëskryeministër i Parë i Republikës së Kosovës, njëherësh edhe ministër i Punëve të Jashtme. Në këtë shkrim të botuar ditën kur në Vjenë është mbajtur një samit rajonal kundër ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizmit fetar, Thaçi ka thënë se lufta në Kosovë që përfundoi më 1999, nuk ishte një luftë fetare, por një luftë kundër shtypjes etnike dhe politike.
Ai ka thënë se Kosova ashtu e ka shpallur edhe pavarësinë e saj, që nuk mbështete në ndarje etnike as fetare.

“Ne jemi një vend ku shumica e popullsisë është myslimane. Ne jemi një shoqëri laike me një traditë shekullore të tolerancës fetare. Myslimanë, katolikë, të krishterë ortodoksë, por edhe komunitete të vogla hebraike dhe protestante kanë jetuar për shekuj së bashku në Kosovë”, ka thënë për DiePresse zëvendëskryeministri i Kosovës, duke përmendur edhe punën që është bërë dhe duhet të bëhet për të luftuar ekstremizmin e dhunshëm dhe radikalizmin fetar.

Thaçi ka thënë se një grup i vogël ekstremistësh që u paraqit në Kosovë vitet e fundit për të cenuar harmoninë ndërfetare si vlerë historike e shqiptarëve nuk do të mund ta ndajë Kosovën nga lufta e përbashkët kundër terrorizmit dhe nga kontributi për paqe globale, transmeton lajmi.net.

“Si rezultat i përpjekjeve tona, ne kemi parë një rënie në numrin e luftëtarëve nga Kosova në Siri dhe Irak. Megjithatë, ka ende punë që duhet të bëhet. Ne duhet t’i përfshijmë në debat edhe prindërit të cilët nuk duan të shohin zhdukjen e fëmijëve të tyre në shkretëtirën e Lindjes së Mesme. Këto sfida kërkojnë një qasje të përbashkët dhe një fushatë të integruar. Ne jemi të gatshëm, dhe për këtë arsye ne sigurojmë partnerin tonë, Austrinë, se siguria është ruajtur në kontinentin tonë dhe se feja nuk do të na ndajë, por do të na bashkojë në kërkim të paqes globale”.

Më poshtë lexojeni të plotë shkrimin e Zëvendëskryeministrit të Parë të Republikës së Kosovës të botuar në DiePresse:

Lufta e përbashkët kundër ekstremizmit

Nga Hashim Thaçi (DiePresse.com)

Kosova mirëpret iniciativën e Austrisë, e cili vjen në kohën e duhur

Sot Austria priti një takim ministrat e Jashtëm dhe të Brendshëm të vendeve të Ballkanit Perëndimor, por edhe ata nga Italia, Sllovenia, Kroacia, si dhe përfaqësues nga organizatat kryesore rajonale, për të diskutuar sigurinë e rajonit dhe për të punuar e ndërtuar së bashku rrugën e bashkëpunimit në luftën tonë kundër ekstremizmit të dhunshëm dhe terrorizmit. Takimi zhvillohet si pasojë e sulmeve të tmerrshme në Paris, Kopenhagës dhe këtij të fundit në Tunis, që ka trazuar shoqërinë globale.

Këto incidente të dhunshme na kujtojnë se lufta për vlerat dhe diversitetin, demokracinë e humanizmin, nuk është më një vetëm një luftë kombëtare, por më tepër një përpjekje e përbashkët globale për të përcaktuar një bazë mbi të cilën mënyrë duhet ruajtur këto vlera për brezat e ardhshëm të shekullit 21.

Kosova mirëpret iniciativën e Austrisë, e cila vjen në kohën e duhur. Ministri Sebastian Kurz promovoi masat për zbatimin e platformës së re ligjore për integrimin e pakicave, i cili rregullon jetën fetare të komuniteteve të ndryshme në shoqërinë austriake, dhe ne e mbështesim. Ne kemi përcjellë me vëmendje debatin në Austri, dhe duam që masa të ngjashme të aplikojmë edhe në vendin tonë. Kjo është parë si një siguri kundër interpretimeve ekstreme fetare, sepse synimi i qytetarëve kosovarë është anëtarësimi i Kosovës në BE dhe NATO.

Ne jemi një vend ku shumica e popullsisë është myslimane. Ne jemi një shoqëri laike me një traditë shekullore të tolerancës fetare. Myslimanë, katolikë, të krishterë ortodoksë, por edhe komunitete të vogla hebraike dhe protestante kanë jetuar për shekuj së bashku në Kosovë. Nuk është e pazakontë për ne që një i krishterë apo myslimanë të shkojë në teqe, për të kërkuar një kurë për ndonjë traumë të përjetuar në kohët e tragjedive personale, apo për çështje të tjera personale.

Lufta në Kosovë që përfundoi më 1999, nuk ishte një luftë fetare, por një luftë kundër shtypjes etnike dhe politike. E njëjta gjë vlen edhe për shpalljen e pavarësisë së Kosovës. Me ndihmën e bashkësisë ndërkombëtare, i dërguari i OKB-së, Martti Ahtisaari dhe shumë negociatorë të mbledhur në Vjenë propozuan ndërtimin e një vendi të ri në kontinentin evropian, që nuk mbështet në ndarje etnike apo fetare, por në bazë të ligjit civil. Prandaj, diversiteti dhe mbrojtja e trashëgimisë fetare është detyrë e jona kushtetuese.

Edhe pse Kosova ka lindur në një kohë të vështirë të krizës globale financiare dhe të luftës në Lindjen e Mesme, ne kemi arritur ekonominë tonë për të zhvilluar. Megjithatë, numri i papunësisë së të rinjve mbetet ende i lartë.

Shumë njerëz janë të prekur emocionalisht nga skenat e masakrave në Siri apo luftërave në vendet e tjera. Ne kemi parë se një numër i vogël ekstremistësh janë shfaqur edhe në Kosovë, që kërcënuan tolerancën historike dhe janë bërë pjesë e diskursit të ekstremizmit global. Këto zhvillime na kanë shqetësuar, sepse ne duam që Kosova të shihet nga vendet tjera evropiane si një partner i barabartë. Kosova po punon për t’i kontribuuar paqes dhe e kuptojmë se si shtet i ri duhet të bëjë më shumë sesa shtetet e tjera në mënyrë që të provojë se ajo nuk do të shkaktojë tensione a trazira.

Kosova sapo ka miratuar një ligj të ri kundër pjesëmarrjes në luftëra të huaja, duke siguruar se të gjithë luftëtarët që marrin pjesë në konfliktin në Siri dhe Irak, i pret ndëshkimi nga 15 vjet burg. Ne kemi arrestuar më shumë se 45 të dyshuar për shkak të dyshimit se ata ishin të përfshirë në trajnimin e të rinjve apo të rekrutimit të tyre në fushat e betejës në Lindjen e Mesme. Ne kemi arrestuar edhe disa imamë të cilët ishin të përfshirë në gjuhën e urrejtjes dhe rekrutimit. Ne kemi organizuar konferenca fetare ndërkombëtarë, të cilat u panë si një kontribut pozitiv nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Ban Ki-moon. Si rezultat i përpjekjeve tona, ne kemi parë një rënie në numrin e luftëtarëve nga Kosova në Siri dhe Irak. Sipas shërbimit tonë të inteligjencës aktualisht nuk janë më shumë se 60 kosovarë në Siri dhe Irak, edhe pse kanë qenë më shumë se 100 vitin e kaluar.

Megjithatë, ka ende punë që duhet të bëhet. Ne duhet t’i përfshijmë në debat edhe prindërit të cilët nuk duan të shohin zhdukjen e fëmijëve të tyre në shkretëtirën e Lindjes së Mesme. Ne kemi nevojë për të diskutuar me fqinjët tanë, ata duhet të ndalojnë transportin ndërkombëtar dhe komunikimin midis ekstremistëve, dhe ne kemi nevojë për të kontribuar në zhvillimin e perspektivave ekonomike për të rinjtë. Këto sfida kërkojnë një qasje të përbashkët dhe një fushatë të integruar. Ne jemi të gatshëm, dhe për këtë arsye ne sigurojmë partnerin tonë, Austrinë, se siguria është ruajtur në kontinentin tonë dhe se feja nuk do të na ndajë, por do të na bashkojë në kërkim të paqes globale.