PDK-ja e AAK-ja e kritikojnë Qeverinë për menaxhim të dobët të buxhetit

E publikuar: 05/06/2023 15:40
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Partia Demokratike e Kosovës dhe Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës e kanë kritikuar Qeverinë për menaxhimin e buxhetit, raporton Ekonomia Online.

Deputeti i AAK-së Pal Lekaj, në Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere ku është shqyrtuar raportin vjetor Financiar për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2022, tha se ka pasur keqmenaxhim të parasë publike.

Ai tha se ministrat e Qeverisë Kurti janë vetëm sa për t’u dukur dhe jo që të merren me menaxhim të mirëfilltë.

“E kuptoj se ju duhet me çdo kusht të mbroni edhe atë që është keqmemaxhuar. Isha ndjerë keq nëse vetëm 15 për qind të investimeve kapitale është shpenzuesmëria e parasë publike. Nëse këtë e bëni që të mburreni, nuk kam fjalë. Ajo që mund të them, më të vërtetë ministrat kanë ardhur sa për t’u dukur, dhe jo që të merren me menaxhim të mirëfilltë dhe të realizojnë kërkesat e qytetarëve”.

“Sa ministri në Qeverinë e Kosovë kanë nën 2 për qind shkurtushmerinë e parasë në investimet e kapitale dhe cilat masa i keni marrë ju. Nuk keni qenë transparent. Sa ndërmarrje e qytetarë kanë përfituar dhe si ka qenë kriteri i shpërndarjes. Mburreni për rritje ekonomike, e sot jemi me trend 3.5 për qind. Nuk është larguar as TVSh në produktet bazë”, tha ai.

Ministri i Financave Hekuran Murati tha se raporti i viti të kaluar është vlerësuar nga institucionet ndërkombëtare se Qeveri ka menaxhur, më së miri në rajon krizën e inflacionit dhe krizën energjetike.

“Ky raport edhe viti i kaluar fiskal është vlerësuar si ndër më të mirët, marrë parasysh rrethanat dhe krizat që jemi përballë. Këtë nuk e them unë e thotë Fondi Monetar Ndërkombëtar, BE në raportin e tyre, e thotë Banka Botërore dhe BERZh. Të gjitha institucionet ndërkombëtare që kanë peshë dhe kredibilitet sa i përket kësaj çështje e tregojnë se Qeveri ka menaxhur më të miri të mundshëm, më së miri në rajon krizën e inflacionit dhe krizën energjetike”.

Lekaj tha se gjatë fushatës zgjedhore Kurti ka premtuar që Kosovën do ta bënte si Zvicër e Kroaci, por si pasoj e keqmenaxhimit 100 mijë qytetarë janë larguar nga Kosova.

“Në fushat elektorale keni thënë se keni më bërë Zvicër e Kroaci, zhvillimi ekonomik ka me qenë aq i fuqishëm sa që nuk ka nevojë më që qytetarët të shkojnë diku tjetër. Dhe do të kthehet truri i Kosovës këtu që të jetë, por ja sot përballemi sa i përket atij vizioni me 100 mijë qytetar që largohen nga Kosova. Që pjesa dërmuese e intelektualëve më s’kanë shpresë”.

Edhe deputeti i PDK-së Mërgim Lushtaku, kritikoi menaxhimin e Qeverisë sa i përket buxhetit, raporton EO.

“Po shihet qartë që realisht ma shumë ka ardhur me propagandë se sa me sqaruar para Komisionit edhe me kërkuar falje për mos zbatimin e planit vjetor të punë së Qeverisë. Dua t’i ngrisë disa çështje, e para ju keni dështuar në tërë zbatimin e planit të Qeverisë apo ligjit të buxhetit në përgjithësi”.

“Pse them dështim, dështim i madh është që kur planifikoni t’i mbërri të hyrat buxhetore prej 2.9 miliardë euro e mi mbërri 2.6 miliardë euro është dështim i madh”, tha ai.