Pa vendim zyrtar për selinë e Gjykatës Speciale

E publikuar: 22/03/2015 14:59
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Ende nuk ka ndonjë vendim zyrtar nëse selia e Gjykatës Speciale për Kosovën do të jetë në Holandë.

Një gjë të tillë nuk e ka konfirmuar ende Brukseli, i cili zhvillon bisedime me shtetin e Holandës.

Në rast të një marrëveshjeje për selinë e Gjykatës, atëherë kjo marrëveshje duhet të ratifikohet fillimisht në parlamentin holandez.

Autoritetet e Bashkimit Evropianë dhe ato të Kosovës ende po vazhdojnë diskutimin me Holandën rreth selisë së Gjykatës Speciale.

Qeveria holandeze nuk e ka konfirmuar nëse procesi negociues për këtë çështje të jetë përmbyllur.

Zyra e BE-së në Prishtinë, përmes postës elektronike, i tha Radio Kosovës se themelimi i Gjykatës Speciale vazhdon të mbetet prioritet.

“Themelimi i Gjykatës Special mbetet prioritet për BE-në dhe Kosovën. Në këtë fazë nuk mund të komentojmë për veprime konkrete. Procesi planifikues në Bruksel dhe Prishtinë është duke vazhduar. BE-ja inkurajon Kosovën në formalizimin e kornizës ligjore për themelimin e kësaj gjykate, bazuar në marrëveshjen e arritur përmes shkëmbimit të letrave dhe ratifikimit nga Kuvendi i Kosovës, i bërë në prill të 2014”, thuhet në përgjigjen e zyrës së BE-së.

Nëse vendoset që selia e Gjykatës Speciale të jetë në Holandë, atëherë marrëveshja duhet të ratifikohet nga parlamenti i Holandës.

Ndërkohë, Ambasadori i Holandës në Prishtinë, Robert Bosch i tha Radio Kosovës se “Parlamenti do të diskutojë këtë çështje në kohën e duhur. Nuk mund të parashikoj rezultatin, sepse parlamenti është i pavarur, por ne shpresojmë se ata do të bien dakord”.

Ditë më parë nënkryetari i Kuvendit, Xhavit Haliti ka thënë se nuk janë autoritetet e Kosovës ato që do të bisedojnë me Holandën për selinë e Gjykatës Speciale. Një gjë të tillë do ta bëjë Brukseli.

Mediat e huaja më herët kanë shkruar se ideja që Gjykata Speciale për Krime lufte ta ketë selinë në Holandë lidhet edhe me faktin e sigurisë së dëshmitarëve, të cilët janë kyç për aktakuzat që pritet të ngriten për disa pjesëtarë të ish -UÇK-së, raporton Radio Kosova.

 

[tabs title1=”Gjykatës Speciale” text1=”Ende nuk ka ndonjë vendim zyrtar nëse selia e Gjykatës Speciale për Kosovën do të jetë në Holandë.” ]