Kriza në veri – Dëmtohen bizneset në eksport e import, frikësim edhe për investitorët e huaj

E publikuar: 03/06/2023 09:42
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Kriza në veri, po konsiderohet si shqetësuese për bizneset vendore. Krahas pengesa në import e eksport, përfaqësues të bizneseve të intervistuar nga Ekonomia Online, thonë se po i frikëson edhe investitorët e mundshëm.

Shaqir Palushi është pronar i kompanisë “Frutex” nga Suhareka e cila merret me prodhimin e pijeve të frutave “Relax” dhe pijes energjike “Golden Eagle”, thotë për Ekonomia Online, se kriza në veri i ka pamundësuar ardhjen me kohë të një eksperti.

Ai thotë se eksperti në fjalë ka hezituar të vijë për shkak të gjendjes në veri të vendit.“Nuk mund të them që ka telashe sa i përket furnizimit po çdo çrregullim i gjendjes në veri apo kudo në Kosovë, sigurisht që ka efekte. Në radhë të parë në eksport dhe import, madje edhe meqenëse jemi duke instaluar linja dhe vazhdimisht ne kemi nevojë ekspertë të huaj, kemi pasur rastin javën e kaluar menxi e kemi bind një ekspertë që të vijë në Kosovë, sepse ka hezituar të vijë për shkak të përkeqësimit të situatës dhe sigurisht çdo përkeqësim të situatës ka efekte sepse efekti më i madh është mosardhja e investitorëve të huaj, për të cilët sigurisht që Kosova ka jashtëzakonisht shumë”, u shpreh Palushi.

Situatën në veri po e sheh shqetësuese edhe Xhevat Muqa nga kompania “Muqa Solar” nga Suhareka. Ai thotë se situata në veri, ndikon edhe tek investitorët që duan të investojnë në Kosovë.“Unë mendoj që kjo kriza në veri nuk është që i ka penguar vetëm në Suharekë por edhe me gjerë, sepse bizneset që duan të investojnë në Kosovë, atëherë e kanë me siguri një pikëpyetje të madhe dhe kjo na bën jo të favorshëm për bizneset nëse duam të ofrojmë investitorë”, thotë Muqa.Muqa u shpreh i shqetësuar edhe me pengesat në eksport e import. Thotë se kriza mund të vërehet më vonë.

“Kjo është anasjelltas, e pengon importin dhe eksportin. Në rast se jemi në prag të një marrëveshjes me një biznes jashtë vendit, e pengon për të bërë biznes në Kosovë. Neve si Qendër e Biznesit në Suharekë, shqetësimet më të mëdha janë se si biznese bëjnë import dhe bëjnë eksport dhe tash e tutje me siguri kanë me pas problemet e tyre që do të dalin në pah”, u shpreh ai.