Gazeta gjermane FAZ: Manastiri supozohet t`i hapë rrugën Kosovës drejt Këshillit të Evropës

E publikuar: 13/03/2024 21:29
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Gazeta gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), sot ka shkruar një artikull rreth zhvillimeve të fundit që kanë të bëjnë me Manastirin e Deçanit dhe mundësinë që Kosova të jetë pjesë e Këshillit të Evropës.

Gazeta gjermane artikullin e ka titulluar “Një manastir serb supozohet të hapë rrugën drejt Këshillit të Evropës”

“Qeveria e Kosovës po ndërhyn në emër të një manastiri ortodoks serb në një mosmarrëveshje që vazhdon për më shumë se një dekadë. Arsyeja është se Kosova dëshiron të anëtarësohet në Këshillin e Evropës”, shkruan kjo gazetën gjermane.

Në një konflikt më shumë se dhjetëvjeçar mbi pronësinë e tokës së një manastiri ortodoks serb në Kosovë, qeveria e Kosovës ka ndërhyrë në emër të murgjve.

“Në qendër të mosmarrëveshjes ishin 24 hektarë pyje dhe tokë bujqësore në afërsi të Manastirit të Deçanit në Kosovën perëndimore. Manastirit i takonte toka sipas disa vendimeve më të larta të gjykatës së Kosovës. Megjithatë, edhe pse Gjykata Supreme (2009) dhe Gjykata Kushtetuese (2016) kishin konfirmuar pretendimin e kishës për tokën, zyra përgjegjëse e regjistrimit të tokës, nën ndryshimin e qeverive kosovare, refuzoi të bënte regjistrimet e regjistrit të tokës në favor të kishës për çështje politike. Arsye”, shkruan kjo gazetë.

Sipas kësaj gazete, kjo mospërfillje e Gjykatës së saj Kushtetuese kohët e fundit ka penguar edhe shanset e suksesit të aplikimit të Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës, të cilin shteti ballkanik e ka paraqitur në maj të vitit 2022.

“Të mërkurën, megjithatë, Ministria e Jashtme e Kosovës ka njoftuar Këshillin e Evropës se Zyra e Regjistrimit të Tokave ka bërë regjistrimet e regjistrit të tokës në favor të manastirit me udhëzim të qeverisë. Në të njëjtën kohë, Konsullata e Përgjithshme e Kosovës në Strasburg i dërgoi Këshillit të Evropës një kopje të ekstrakteve të regjistrit të ri të tokës”, shkruan kjo gazetë.

Gazeta gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung, shkruan se pritet që Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës tash e votojë që Kosova të pranohet në Këshillin e Evropës.

“Nëse kjo ndodh, Komiteti i Ministrave të Këshillit të Evropës mund të marrë vendimin përfundimtar për pranimin.

Kreu i qeverisë së Kosovës, Albin Kurti, ka bërë të qartë të mërkurën se pa ndërhyrjen në emër të manastirit do të ishte bllokuar rruga e Kosovës drejt anëtarësimit në Këshillin e Evropës. Edhe pse ai ende e konsideron vendimin e Gjykatës Kushtetuese si “të çuditshëm dhe të pajustifikuar”, nuk ka se si ta pranojë atë, aq më tepër që anëtarësimi në Këshillin e Evropës do të ishte një “fitore historike” për Kosovën. Rruga atje mund të shtrohet në tre muajt e ardhshëm.