Del në treg makina e parë me hidrogjen në Australi, udhëton 900 kilometra me rezervuar

E publikuar: 24/10/2022 01:32
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Makina e parë me hidrogjen në Australi del në treg, e kompletuar me stacione karikimi në vetëm 5 minuta.

Makina udhëton 900 kilometra me rezervuarin plot dhe pastron ajrin ndërsa ecën përpara. Për herë të parë, teknologjia e qelizave të karburantit me hidrogjen po aplikohet e serializuar në një makinë komerciale dhe, mbi të gjitha, lejon një autonomi kaq të rëndësishme, me kohë karikimi shumë të reduktuara, transmeton Infosot.

Ky është Hyundai Nexo, një makinë me cilindra të vegjël që mund të gjithë prodhuesit e makinave në botë dhe vendos një rekord qëndrueshmërie, me një ngarkesë prej 6.27 kilogramësh hidrogjen që pastron 449,100 litra ajër gjatë udhëtimit (aq sa konsumi i frymëmarrjes prej 33 personash për një ditë të tërë) dhe lëshon vetëm ujë në tubin tuaj të shkarkimit.

Kjo makinë nuk prodhon CO2 ose emisione të tjera ndotëse; Vetëm mendoni se një automjet ekuivalent, me një motor me djegie tradicionale, lëshon rreth 126 kg CO2 në të njëjtën distancë.

Kështu, motori i hidrogjenit hyn në tregun e automobilave dhe synon të bashkohet me atë elektrik midis zgjidhjeve të qëndrueshme të lëvizshmërisë që bota po miraton. Hyundai bëhet kështu prodhuesi i parë i makinave në botë që prodhon një automjet me qeliza karburanti hidrogjeni për treg.

Makina është e pajisur me një sistem qelizash karburanti hidrogjeni që, për të gjeneruar energji elektrike, e kalon gazin përmes një strukture membranore ku takohet me ajrin e marrë nga mjedisi i jashtëm, një proces që ushqen një motor elektrik.

Energjia e tepërt e gjeneruar, përfshirë energjinë e ruajtur gjatë frenimit, ruhet në një bateri litium-jon. Ripostimi i radhës zgjat 5 minuta.

Vendi i parë që hodhi në shitje makinën ishte Australia, ku u ndërtuan edhe pikat e para të karburantit. Një vizion i vërtetë i një të ardhmeje të qëndrueshme.