Vazhdon punimet sesioni i dytë i Komisionit Parlamentar të Stabilizim Asociimit BE-Kosovë

E publikuar: 27/03/2024 10:11
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Të mërkurën u mbajt sesioni i dytë i punës së takimit të 11-të të Komisionit Parlamentar të Stabilizim Asociimit BE-Kosovë.

Progresi, sfidat në fushën e reformave të lidhura me integrimin në BE, dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë i lehtësuar nga BE-ja, si dhe bashkëpunimi rajonal dhe anëtarësimi në organizatat ndërkombëtare, kanë qenë temë në takimin e 11-të të Komisionit Parlamentar për Stabilizim Asociim BE-Kosovë, raporton Ekonomia Online.

Në këtë sesion, deputetja Mimoza Kusari-Lila, tha se janë përfshirë edhe rekomandimet e pozitës dhe opozitës për tu hedhur në votim.

“Deri më tani, kemi arritur në takimin e 11-të me rekomandimet që i diskutuam së bashku. Kemi pranuar amandamente nga deputeti, Besnik Tahiri dhe deputeti Avdullah Hoti”, tha Kusari-Lila.

Amandamenti nga parlamentarët evropian, se 28% e qytetarëve të Kosovës janë duke menduar të migrojnë pas liberalizimit të vizave, ndërsa si shqetësim nga delegacioni i BE-së ishte deklarimi i Odës Ekonomike, sa i përket mangësisë së fuqisë punëtore që kosovarët të kenë në zonën shengen pa vizë. Ky amandament nuk kalon.

Amandamenti që thërret shtetet tjera të përkrahin Kosovën për aplikim në Këshill të Evropës dhe ta përkrahin qëllimin e Kosovës të bashkohet në partneritet për paqe u miratua.

Gjithashtu u miratua edhe amandamenti që thërret të gjitha shtetet e BE-së të mbështetin Kosovën për tu anëtarësuar në KE.

Miratohet edhe amandamenti që i kërkohet BE-së, të kërkojë nga Serbia të dorëzojë kriminelët përgjegjës për sulmin e 24 shtatorit dhe vrasjes së rreshterit, Afrim Bunjaku. Po ashtu, thërret BE-në të finalizojë dhe të gjejë hetimet e sulmit terrorist në Banjskë.

Një tjetër amandament që u miratua ishte edhe ai që thërret serbët të kthehen në institucionet e Kosovës, nga Qeveria kërkohet të ketë dialog me serbët për një të ardhme të përbashkët.

Amandamenti numër 8 është tërhequr nuk u votua.

Amandamenti i radhës që thirret nga BE të lobojë nga Serbia për anëtarësimin e Kosovës. Marr parasqyshë se pesë shtete nuk e njohin Kosovën, Serbia nuk duhet ta përdorë për ta pamundësuar anëtarësimin e Kosovës, nuk është miratuar.

Përpjekjet e EULEX-it dhe KFOR-it që të japin mbështetje nëse është e nevojshme, miratohet.

Tjetër amandament që insiston në përmbushjen e obligimeve të Kosovës në përmbushjen e kërkesave të popullatës me shumicë serbe, nuk është miratuar. Kishte 6 abstenime nga delegacioni kosovar.

Amandamenti që thërret për përpjekje të mëtejme sa i përket të drejtave për arsim në përdorimin e dinarit, nuk ka kaluar për miratim.