Pobjeda: Qëndrimi i Vukiçeviqit është në kundërshtim të plotë me atë të shtetit të Malit të Zi në raport me Kosovën

E publikuar: 28/03/2024 09:01
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo
Maja Vukiçeviq

Komisioni për çështje politike dhe demokraci i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës dha një mendim pozitiv për kërkesën e Kosovës për t’u anëtarësuar në atë organizatë, dhe përfaqësuesja malazeze Maja Vukiçeviq nga DNP e Knezheviqit, votoi kundër, pavarësisht politikës zyrtare të Malit të Zi.

Këshilli i Evropës njoftoi se hapi i radhës pritet më 18 prill, kur Asambleja e plotë Parlamentare do të votohet për opinionin përfundimtar për aplikimin e Kosovës.

“Vendimi përfundimtar merret nga Komiteti i Ministrave, i cili mbledh përfaqësues të qeverisë – jo parlamentarë – të të gjitha vendeve anëtare. Nuk ka asnjë kornizë kohore për vendimin e Komitetit të Ministrave” – tha Këshilli i Evropës.

Informacionet jozyrtare nga mediat serbe thonë se kjo mund të ndodhë në fund të majit.

“Mendimi i Asamblesë së Këshillit të Evropës është këshillues, ndaj vendimi përfundimtar për çdo kërkesë për anëtarësim do të merret nga Komiteti i Ministrave. Nëse vendimi merret nga Komiteti i Ministrave, në formatin e zëvendësministrave, kërkohet unanimiteti. Nëse vendimi merret nga ministrat, në parim mjafton një shumicë prej dy të tretave të votave”, i thane Pobjedës nga Këshilli i Evropës.

Deputeti i Kuvendit të Kosovës nga radhët e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Besnik Tahiri, i cili mori pjesë në mbledhje, tha se raporti është votuar me 31 vota pro, katër kundër dhe një abstenim.

Deputetja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PSSE) që përfaqëson Malin e Zi, Maja Vukiçeviq nga Partia Popullore Demokratike, ka votuar kundër anëtarësimit të Kosovës në Këshillin e Evropës. Përveç Vukiçeviqit, kundër votuan edhe dy deputetë nga Serbia dhe një nga Bosnja e Hercegovina, ndërsa deputeti grek Alexis Tsipras abstenoi.

Qëndrimi i Vukiçeviqit është në kundërshtim me qëndrimin zyrtar të shtetit të Malit të Zi, i cili mbështet anëtarësimin e Kosovës në të gjitha organizatat ndërkombëtare, si dhe me marrëveshjen e nënshkruar të koalicionit për formimin e qeverisë së re, e cila parasheh respektimin e plotë të politikave të partnerëve perëndimorë.

Partia Popullore Demokratike (DNP), anëtare e së cilës është Vukiçeviq, ka njoftuar më herët se ka mbështetjen e plotë për të votuar kundër pranimit të Kosovës në PSSE.

Në një prononcim për tabloidin serb Alo dje, Vukiçeviq tha se për këtë vendim ka përkrahje nga qytetarët e Malit të Zi.

“Edhe ajo që është interesante është se asnjë nga subjektet politike nuk reagoi ndaj kërcënimeve të bëra ndaj meje, gjë që flet shumë për standarde të dyfishta, sepse dikur dihej se reagonte ndaj komenteve shumë më të padëmshme”, shtoi Vukiçeviq.

Ajo tha se pranimi i Kosovës në PSSE “do t’i hapte rrugën territoreve të tjera kontestuese për të kërkuar anëtarësim në institucionet ndërkombëtare”.

“Këshilli i Evropës është aleancë e shteteve dhe në skenën ndërkombëtare nuk ka konsensus nëse Kosova është shtet. Kosova nuk njihet si shtet nga gjysma e anëtarëve të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, shtetësinë e Kosovës nuk e kanë njohur pesë vende të Bashkimit Evropian, kështu që do të ishte precedent serioz nëse Kosova do të pranohej” – tha ajo.

Vukiçeviq është kryesues i delegacionit malazez në Asamblenë Parlamentare, i cili përbëhet nga tre anëtarë, dy nga qeveria dhe një nga opozita dhe tre deputetë. Përveç Vukiçeviqit, anëtarë janë Vasilije Çarapiq (PES) dhe Boris Mugosha (SD), ndërsa deputetë janë Nikola Camaj, Nadja Lakoviq (PES) dhe Milosh Konatar. Përfaqësuesit marrin pjesë në votim dhe nëse nuk kanë mundësi, votojnë deputetët.

Kryeministri malazez Spajiq dhe ministri i Punëve të Jashtme Filip Ivanoviq ende nuk janë deklaruar me këtë rast, ndërsa zëvendëskryeministri Nik Gjeljoshaj dhe ministri i Administratës Publike, kanë uruar Kosovën për rekomandimin pozitiv.

Socialdemokratët vlerësuan se vota e përfaqësuesit të Malit të Zi për çështjen e anëtarësimit të Kosovës në Këshillin e Evropës është tregues se Marrëveshja e nënshkruar nga liderët e shumicës parlamentare është një shkronjë e vdekur dhe se koalicioni Për Ardhmërinë e Mali i Zi po zbaton me sukses agjendën e tij edhe në nivel ndërkombëtar.

Me një akt të tillë, siç shtojnë ata, Mali i Zi është vendosur zyrtarisht në anën antiperëndimore, duke prishur në të njëjtën kohë marrëdhëniet tradicionalisht të mira me fqinjët tanë.

“Ministrit Ivanoviq, kryeministrit Spajiq, presidentit Milatoviq… mbyllni syrin nëse jeni rrëmbyer” – tha SD.