MD sqaron: Nuk penalizohet mosdeklarimi i paqëllimshëm i pasurisë

16.03.2015 12:55
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo
MD sqaron: Nuk penalizohet mosdeklarimi i paqëllimshëm i pasurisë

Ministria e Drejtësisë, pas kritikave në opinion për ndryshimet e paralajmëruara në Kodin Penal që “amnistojnë” fshehësit e pasurive gjatë deklarimit të detyrueshëm të pasurisë në Kundërkorrupsion, ka dalë sot me një sqarim, sipas të cilit nuk do të penalizohen rastet kur fshehja s’është e “qëllimshme”. Në fakt sqarimi i MD vetëm konfirmon atë për të cilën kritikohet. Cili mëkatar do të pranojë se veprën penale e ka kryer me qëllim?!

Ja teksti i plotë i sqarimit:

Ministria e Drejtësisë në vitin 2012 ka hartuar Kodin Penal të Republikës së Kosovës Nr. 04/L-082, me ç’rast prej risive të shumta që janë përfshirë në kod, kanë qenë edhe dispozitat ndëshkimore për veprat që ndërlidhen me korrupsionin, siç janë konflikti i interesit, mos raportimi ose raportimi i rremë i pasurisë, i të ardhurave, i dhuratave, i dobisë tjetër materiale ose i detyrimeve financiare e vepra të tjera.

Në kuadër të ndryshimeve në Kodin Penal në fuqi është edhe neni 437 i cili në paragrafin 1 dhe 2 përcakton:

“1. Çdo person, i cili sipas ligjit është i detyruar të bëjë deklarimin e pasurisë, të të ardhurave, të dhuratave, të dobisë tjetër pasurore ose të detyrimeve financiare, dhe i cili nuk bën një gjë të tillë, dënohet me gjobë dhe me burgim deri në tre (3) vjet. Vepra penale nga paragrafi 1. i këtij neni konsiderohet se është kryer kur deklarata nuk paraqitet brenda afatit për paraqitjen e deklaratës.

2. Çdo person, i cili sipas ligjit është i detyruar të bëjë deklarimin e pasurisë, të të ardhurave, të dhuratave, të dobisë tjetër pasurore ose të detyrimeve financiare, i cili falsifikon ose nuk paraqet të dhënat e kërkuara në deklaratë, dënohet me gjobë dhe me burgim prej gjashtë (6) muaj deri në pesë (5) vjet.”

Me rastin e miratimit të projektligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit nr. 04/l-050 për deklarimin, prejardhjen dhe kontrollin e pasurisë të zyrtarëve të lartë publik dhe deklarimin, prejardhjen dhe kontrollin e dhuratave për të gjithë personat zyrtarë, synimi i të cilit ka qenë harmonizimi me Kodin Penal, nga ana e deputetëve është diskutuar se në Kodin Penal në fuqi tek nenin 437 në paragrafin 1 dhe 2 mungon qëllimi i fshehjes së pasurisë si element përbërës i kësaj vepre penale.

Andaj, me qëllim të eliminimit të kësaj mangësie në Kodin Penal në fuqi, Ministria e Drejtësisë ka përgatitur projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Kodit Penal gjegjësisht nenin 437 paragrafët 1 dhe 2, duke e paraparë që qëllimi i përfshirjes së pasurisë të jetë element i kësaj vepre penale.

Me anë të këtij projektligji kategoria e zyrtarëve që kanë për obligim sipas ligjit deklarimin e pasurisë, e të cilët për çfarëdo mosdeklarimi, apo edhe deklarim jo të saktë, i cili bëhet si rezultat i ndonjë lëshimi apo gabimi eventual, e që nuk ka për qellim fshehjen e pasurisë, kategoria e këtyre zyrtarëve të mos jenë subjekt i ndjekjes penale.

Sqarim: Ndalohen fyerjet dhe përdorimi i gjuhës ofenduese. INFOSOT mban të drejtën e publikimit ose jo të një komenti të caktuar. Përmbajtja e komenteve nuk pasqyron, qëndrim editorial të redaksisë së portalit INFOSOT. Ju faleminderit për mirëkuptimin!


Ambasadorja amerikane në Mal të Zi: Në Ballkan të Hapur, s’ka fusnotë

Ambasadorja amerikane në Mal të Zi: Në Ballkan të Hapur, s’ka fusnotë

Kurti: Kemi rreth 255.2 milionë euro më shumë buxhet të ndarë nga niveli qendror për nivelin komunal

Kurti: Kemi rreth 255.2 milionë euro më shumë buxhet të ndarë nga niveli qendror për nivelin komunal

Edward P. Joseph: Marrëveshja për energjinë e mirë, por kjo kornizë dialogu nuk çon tek finalja me njohje reciproke

Edward P. Joseph: Marrëveshja për energjinë e mirë, por kjo kornizë dialogu nuk çon tek finalja me njohje reciproke

Ish-kryegjyqtari i EULEX u drejtohet kosovarëve për mosliberalizimin: Ju i bëtë të gjitha, një ditë do shpërbleheni

Ish-kryegjyqtari i EULEX u drejtohet kosovarëve për mosliberalizimin: Ju i bëtë të gjitha, një ditë do shpërbleheni

Kurti: Vuçiq u zemërua kur i thashë që t’i trajtojmë reciprokisht minoritetet

Kurti: Vuçiq u zemërua kur i thashë që t’i trajtojmë reciprokisht minoritetet

Sheholli: Çmimi i rrymës në veri do të jetë më i ulët se në pjesën tjetër të Kosovës

Sheholli: Çmimi i rrymës në veri do të jetë më i ulët se në pjesën tjetër të Kosovës

Von Cramon: Samiti BE-Ballkani Perëndimor, ishte një dështim

Von Cramon: Samiti BE-Ballkani Perëndimor, ishte një dështim

Ambasadori britanik shprehet i kënaqur që ZRrE licencoi Elektroseverin

Ambasadori britanik shprehet i kënaqur që ZRrE licencoi Elektroseverin

Konferenca para apelit në rastin ndaj Gucatit dhe Haradinajt mbahet më 5 korrik

Konferenca para apelit në rastin ndaj Gucatit dhe Haradinajt mbahet më 5 korrik

Von Cramon: Ministri i Brendshëm francez është kundër heqjes së vizave për Kosovën

Von Cramon: Ministri i Brendshëm francez është kundër heqjes së vizave për Kosovën

Profesori nga Luksemburgu u reagon shefave të BE’së që nuk bënë asgjë për Ballkanin e Kosovën

Profesori nga Luksemburgu u reagon shefave të BE’së që nuk bënë asgjë për Ballkanin e Kosovën

Kryeministri holandez shfaqet i zbutur për Kosovën: Ka progres për vizat…

Kryeministri holandez shfaqet i zbutur për Kosovën: Ka progres për vizat…

Përfundon Samiti, shkrepet edhe fotografia e përbashkët e liderëve

Përfundon Samiti, shkrepet edhe fotografia e përbashkët e liderëve

Osmani shefave të BE-së : Unë jam e vetmja në tryezë që duhet të marr vizë, hiqni vizat

Osmani shefave të BE-së : Unë jam e vetmja në tryezë që duhet të marr vizë, hiqni vizat

Nis seanca e Kuvendit, në rend dite edhe tërheqja e parave të Trustit

Nis seanca e Kuvendit, në rend dite edhe tërheqja e parave të Trustit

Presidentja e PE-së: Sot është ditë historike, duhet t’i liberalizohen vizat Kosovës

Presidentja e PE-së: Sot është ditë historike, duhet t’i liberalizohen vizat Kosovës