Kosova po i kërkon pronat në Mal të Zi, që i janë marrë ilegalisht nga Serbia

E publikuar: 14/11/2023 12:53
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Kosova ka mbi 30 objekte pronësore në Mal të Zi, ku pronari është ndërruar ilegalisht. Kosova posedon 163 objekte pronësore, përkatësisht ndërmarrje sociale në vendet e ish-Jugosllavisë. Pronat ndodhen në Podgoricë, Tivar dhe Budva. Sipas AKP-së, pas vitit 1999 këto prona janë përvetësuar ilegalisht nga kompania “Klanica” nga Kraleva, e cila më pas i ka shitur. Veç PIK Kosova, ka gati 1000 metra katrorë hapësirë ​​biznesi në lokacione prestigjioze. Për Serbinë kjo kompani nga Fushë Kosova nuk ekziston, sepse është fshirë nga regjistri gjyqësor më 31 dhjetor 1989, shkruhet në dokumentacionin e administratorit të falimentimit.

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) kërkon nga Ministria e Financave e Malit të Zi që të ndalojë ndryshimin e pronësisë së pronës së paluajtshme të ish-ndërmarrjes sociale PIK Kosova eksport Industrija e mesme- konfirmon Radio Evropa e Lirë (RSE).

Pronat ndodhen në Podgoricë, Tivar dhe Budva.

Pasi që ajo Agjenci, në përputhje me ligjin, menaxhon të gjitha ish-ndërmarrjet sociale të Kosovës, ata pretendojnë se janë pronarë të vetëm të atyre pronave.

Sipas tyre, pas vitit 1999 këto prona janë përvetësuar ilegalisht nga kompania “Klanica” nga Kraleva, e cila më pas i ka shitur.

Ata kërkuan dy herë nga Administrata për Pronë Shtetërore dhe Kadastër e Malit të Zi që të zhvlerësojë kontratën për shitjen e tyre, të cilën “Thertorja” e kishte lidhur në Serbi.

Meqë ata i refuzuan, rasti përfundoi në Ministrinë e Financave të Malit të Zi, e cila është eprore ndaj Administratës.

“Kemi bërë ankesë në një instancë tjetër kompetente, në Ministrinë e Financave, kundër vendimit të Drejtorisë së Kadastrës së Podgoricës të datës 24 janar 2023 lidhur me ndryshimin e pronësisë së patundshmërive të IPK-së Kosovare në Mal të Zi”, kanë thënë për Evropën e Lirë në gjuhën serbe nga Agjencia Kosovare e Privatizimit.

Administrata për Kadastër dhe Pronë Shtetërore, e udhëhequr nga Koça Gjurishiq, përkundër disa premtimeve me shkrim, gjatë dy javëve të komunikimit nuk iu përgjigj pyetjes së RSE-së për kërkesën e Agjencisë Kosovare.

Nuk kanë ardhur përgjigje as nga Ministria e Financave.

Prona me vlerë IPK Kosovë

Bëhet fjalë për gati 1000 metra katrorë hapësirë ​​biznesi në lokacione prestigjioze.

Në qendër të Podgoricës janë shtatë prej tyre me sipërfaqe të përgjithshme prej 700 metrash katrorë, prej të cilave 500 janë në katin përdhes të objekteve të banimit dhe 200 në bodrumet përkatëse.

Ka një sipërfaqe prej 60 metrash katrorë në qendër të Budvës dhe 137 metra katrorë në Bar me një bodrum prej 47 metrash katrorë.

Çfarë ka ndodhur me pasuritë e paluajtshme që nga viti ’99?

Që nga nëntori i vitit 1999, pasuria e paluajtshme në Mal të Zi menaxhohet nga kompania “Klanica” nga Kraljeva përmes kompanisë me të njëjtin emër në Mal të Zi, e themeluar atë muaj, me seli në Podgoricë.

Tre vjet më vonë, në gusht të vitit 2002, u themelua një kompani tjetër “Klanica Kraljevo” si pjesë e një kompanie të huaj me seli në Tivar, gjegjësisht vendbanimi Sutomore, RSE e gjetur përmes një kërkimi në Regjistrin Tregtar.

Kur u prezantua falimentimi në kompaninë mëmë “Klanica Kraljevo” në Serbi në mesin e vitit 2019 – pronat në Mal të Zi u shitën përmes procedurave të falimentimit. Ankandi publik u mbajt në Beograd më 8 shkurt 2022, sipas dokumentacionit të Agjencisë për Licencimin e Administratorëve të Falimentimit të Serbisë, në të cilin REL kishte qasje.

Vlera e parashikuar e pasurisë së paluajtshme ishte rreth 620.000 euro dhe ajo iu shit për pak më pak se 240.000 euro shtetases boshnjake Anxhela Sekuloviq nga Sutomore.

Ajo bëri ofertën më të lartë në ankand nga tre pjesëmarrës nga Mali i Zi.

Edhe pse oferta e Sekuloviqka ishte vetëm 38 për qind e çmimit të kërkuar, shitja u miratua nga Bordi i Kreditorëve.

Në atë periudhë, çmimi mesatar i hapësirës për zyra në qendër të Podgoricës ishte rreth 2,000 euro për metër katror, ​​thanë agjentët e pasurive të paluajtshme për RSE.

“Duke qenë se objekt i shitjes ishte debitori i falimentuar si person juridik, duke paguar çmimin e blerjes, blerësi fitonte të drejtën e pronësisë 100 për qind të kapitalit… që përfshin të gjithë pasurinë e debitorit të falimentuar”, thotë raport i administratorit të falimentimit Petar Vulović nga Kraleva, në të cilin RSE kishte njohuri.

Nga Serbia, është një histori krejtësisht tjetër

Për Serbinë kompania PIK Kosova (Kosovo Export-ind.mesa me thertore “Kosova”) nga Fushë Kosova nuk ekziston, sepse është fshirë nga regjistri gjyqësor më 31 dhjetor 1989, shkruhet në dokumentacionin e administratorit të falimentimit.

Më tej thuhet se në vitin 2001 IPK Kosova i ka “shitur ilegalisht” patundshmëritë në Mal të Zi kompanisë “Nacional AD” nga Danilovgrad. Ajo kompani ia ka shitur lokalin në Budva gruas së drejtorit të “Nacional”, Lela Radiçeviqit dhe ajo Zheljko Peroviqit.

Obren Simoviqit i janë shitur objekte të tjera afariste në Mal të Zi, sipas dokumentacionit të Vuloviqit të datës 25 maj 2022, i cili ishte përgatitur për Agjencinë për Licencimin e Administratorëve të Falimentimit të Serbisë.

Ajo Agjenci është organi kompetent i Serbisë që kryen “detyrat profesionale dhe rregullatore që rregullojnë falimentimin”.

Për të gjitha lokalet në Mal të Zi po zhvillohen procedura gjyqësore për kthimin e pasurisë së paluajtshme në posedim të kompanisë “Klanica Kraljevo”, shkruhet në të njëjtin dokument.

Nuk specifikon se në cilat gjykata zhvillohen këto procedura.

REL ka kontaktuar Vuloviqin, i cili ka thënë se “për të gjitha informatat duhet të kontaktojmë Agjencinë për Licencimin e Administratorëve të Falimentimit të Serbisë”.

Mosmarrëveshje në kadastrën e Malit të Zi?

Agjencia Kosovare e Privatizimit i tha Radios Evropa e Lirë se në Gjykatën në Kralevë është në pritje të një padie për shkak të përvetësimit të paligjshëm të pronës së një kompanie kosovare të vitit 1999 nga “Klanica Kraljevo”.

Siç thonë ata, do të nisin një mosmarrëveshje para gjykatave të Malit të Zi.

Kjo do të jetë e mundur vetëm kur të marrin përgjigje nga Ministria e Financave, tek e cila janë ankuar për ndryshimin e pronësisë së patundshmërisë, e cila sipas tyre është miratuar (regjistruar) nga Drejtoria e Kadastrës së Podgoricës në fillim të vitit.

Drejtoria e Kadastrës së Podgoricës ka konfirmuar për RSE se “IPK Kosovë nuk është i regjistruar si pronar i patundshmërive në Podgoricë”.

REL ka gjetur se të gjitha pronat janë ende në pronësi të kompanisë “Klanice” nga Kraljeva, ndërsa Zheljko Peroviq figuron si pronar i hapësirës në Budva.

RSE nuk ka arritur të kontaktojë me Andjela Sekuloviqin, e cila sipas dokumenteve të Agjencisë për Licencimin e Administratorëve të Falimentimit të Serbisë, ka blerë pronën e paluajtshme të kompanisë “Klanica Kraljevo” në Mal të Zi.

Sekuloviq është e regjistruar në Regjistrin Tregtar të Malit të Zi si drejtoreshë e “Klanice Kraljevo” me seli në Sutomore, e cila është pjesë e kompanisë me të njëjtin emër në Kraljevë, e cila gjithashtu është në pronësi të saj.

Sipas të dhënave të Agjencisë Kosovare të Privatizimit, të cilat i janë dhënë më herët REL-së, Kosova ka mbi 30 objekte pronësore në Mal të Zi, ku pronari është ndërruar ilegalisht.

Sipas të njëjtit burim, Kosova posedon 163 objekte pronësore, përkatësisht ndërmarrje sociale në vendet e ish-Jugosllavisë.