Dogana e Kosovës – Pengesë e të bërit biznes në vend

E publikuar: 04/05/2016 17:37
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Doganat e Kosovës janë shnderruar në një nga insitucionet që më së shumti bëjnë pengesë në të bërit biznes në Kosoves dhe atë në dy mënyra:

  1. Duke mos doganuar ose kontrolluar çdo hyrje që ndodhë në vend;
  2. Duke mbivlerësuar gati çdo importim të bërë në mënyrë transparente nga bizneset, sidomos ato te reja dhe të vogla.

Si rezultat, shumë nderrmarrje detyrohen ta shuajne veprimtarine e tyre.

Përderisa është shumë e qartë moskontrollimi dhe hyrjet pa doganë të mallrave në pjesën veriore të Kosovës, kjo gjë bëhet edhe në pikat tjera doganore si dhe në aeroport, natyrisht ne ditë dhe kohë te caktuar, kur zyrtarët doganor jane te lidhur me bizeneset ose idndividet qe bejne importimin per nje kompenzim ose përfitim tjetër prej këtyre të fundit.  Hiç më larg se para një muaji, dy zyrtar doganor të pikës kufitare në Merdare u suspenduan për keqperdorim të detyrës zyrtare.

Mirëpo, duket se Dogana e Kosoves tenton te zevendesoj humbjet ne mënyra tjera – mbivlerësimin e mallrave që hyjnë në mënyrë të rregullt dhe që importohen nga bizneset ne vend. Duke shtuar vleren e nje malli të imprtuar, Doganat arketojne më shumë, por në kurriz të atyre qe bëjnë biznes në mënyrë të drejtë.

Pronari i një ndërmarrje  (që deshiron te mbetet anonim) që merret me importim, i ka thënë INFOSOT se mallrat e njejtë që biznesi i tij importon vleresohen ndryshe secilën herë. Kjo tregon se Dogana nuk percjellë një rregullë të caktuar ose unik për të gjitha rastet, edhe kur kemi të bëjmë me të njëjtin produkt”, thotë ky ndërmarrës.

Ky ndermarrës thotë të jetë ankuar në Doganë për këto vlerësime. Mirëpo edhe përkundër faktit se secilën herë janë bërë vlerësime të ndryshme për të njëjtin produkt, Dogana nuk e ka marre parasysh ankesën, perkatesisht e ka refuzuar atë.

Ne kemi ofruar të gjitha dokumentet e nevojshme për të dëshmuar vlerën e produkteve te importuara, por kot. Ky mbivleresim nga dogana do të bëjë që në të ngrisim çmimet në mallrat e importuara dhe pastaj duhet ta mbyllim, pasi nuk mund te jemi konkurent në tregë, deklaron ky ndermarres për INFOSOT.

Një shpediter që ofron shërbime në Aeroportin e Prishtinës, konfirmon se gjate punës së tij, ka raste të shumta dhe të vahdueshme kur dogana jep vlerësime të ndryshme për të njëjtin produkt, varësisht prej zyrtarit doganor në detyrë.

 

 

Gatimet tona pjekën në prush, prandaj edhe janë më të shijshme!

Posted by Pep's Taverna on Tuesday, April 28, 2020