Delegacioni i lartë i BQK-së takoi përfaqësuesit e BE-së në Bruksel

E publikuar: 27/02/2024 16:31
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Një delegacion i lartë i Bankës Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) mori pjesë në
takim me përfaqësuesit e Bashkimit Evropian në Bruksel, të kryesuar nga Z. Miroslav Lajčák.
Gjatë këtij takimi, delegacioni i BQK-së ka informuar dhe paraqitur argumentet lidhur me
Rregulloren për Operacione me Para të Gatshme.

Autoriteti kushtetues dhe ligjor i BQK-së dhe rregullimi i vendosur nga BQK-ja nuk u vu në
diskutim apo kontestua nga BE-ja, megjithatë janë ngritur disa brenga për ndikimin e
mundshëm te qytetarët tanë të komunitetit serb. Ndaj edhe është vlerësuar e nevojshme
pjesëmarrja për të dhënë sqarime të duhura lidhur me këto shqetësimet si dhe argumentuar
praktikisht mundësitë ligjore dhe teknike ekzistuese të transferimit të mjeteve financiare.

Me tutje, BQK-ja ka elaboruar në detaje zgjidhjet e mundshme teknike të transferimit të
mjeteve përmes kanaleve bankare dhe me transparencë, për të fasilituar në zgjedhjen e
opsionit me të lehtë për procesin e transferimit të mjeteve në llogaritë e përfituesve (në
Euro), në pajtim me rregullativën ligjore në fuqi.

Delegacioni i BQK-së pas këtij takimi, me sugjerimin dhe nën organizimin e BE-se takoi
edhe delegacionin teknik të Ministrisë se Financave të Serbisë, ku brenda mandatit të saj
paraqiti dhe diskutoi opsionet e paraqitura nga BQK-ja dhe u argumentua mundësia dhe
lehtësia e realizimit të tyre në praktike nëse një vullnet i tillë ekziston nga pala dërguese, pa
asnjë ndryshim të kornizës ligjore në fuqi.