Komuna e Prishtinës përmes një njoftimi publik është sqaruar lidhur me ndërtimet në afërsi të Badovcit

14.01.2020 20:32
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo
Komuna e Prishtinës përmes një njoftimi publik është sqaruar lidhur me ndërtimet në afërsi të Badovcit

Komuna e Prishtinës ka bërë të ditur se ka refuzuar dy herë palën për t’i ofruar kushte të ndërtimit, mirëpo Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinore ka pranuar ankesën e e palës.

Në njoftim thuhet se Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinore, i ka dhënë të drejtë palës dhe ka obliguar komunën që për parcelat e caktuara të veprojë sips PZHK dhe sa i përket vendimit të qeverisë së vitit 2013 të kërkojë pëlqimin mjedisor, sepse Zona II nuk është zonë e regjimit të rreptë dhe këto nuk janë objekte turistike apo të rrezikshme dhe se ministria e bën vlerësimin mjedisor kur të ketë aplikim nga pala, transmeton Telegrafi.

“Pra edhe njëherë, po flasim për pronë private e cila në kohën kur është blerë ka qenë e paraparë për ndërtim me zhvillim të qëndrueshëm. Vetëm një pjesë e kësaj toke është në Zonën II ku nevojitet pëlqimi mjedisor nga Ministria. Pala sipas ligjit ka të drejtë të kërkojë të drejtat e veta që i takojnë sipas ligjit. Plani Zhvillimor Komunal është në fuqi që nga viti 2013. Komuna e ka refuzuar dy herë vendimin për kushte në dy vite të ndryshme duke u bazuar në vendimin e qeverisë për mbrojtjen e ujërave. Ministria si shkallë e dytë dy herë pas vlerësimeve ligjore i ka dhënë të drejtë pales qe në Zonën II nuk është regjimi i rreptë dhe minsitria vendos se a janë marr masat e duhura për mbrojtjen e liqenit.

Edhe gjatë lëshimit të kushteve është potencuar që nuk mund të aplikohet për leje pa e marr pëlqimin paraprak nga Ministria në bazë të vendimit të vitit 2013 për mbrojtjen e ujërave. Pra kushtet nuk janë të vlefshme pa këtë pëlqim. Sipas informatave tona kompania e cila ka prezantuar zgjidhjen ende nuk ka aplikuar në Ministri të Mjedisit për Vlerësim Mjedisor.
Pra, mbrojtja është bërë sipas të gjitha normativave ligjore nga të gjitha institucionet”, thuhet në njoftimin e Komunës së Prishtinës.

Njoftimi i plotë:

“Me qëllim të menjanimit të keqintepretimeve të paqëllimshme dhe të qëllimshme, më poshtë keni sqarimet dhe dokumentet në lidhje me ndërtimin në afërsi të Badovcit.
1. Në shtator të vitit 2017 pala ka aplikuar për kushte ndërtimore në pronën private në afërsi të Badovcit. Pjesa më e madhe është jashta Zonës II së Liqenit. Në vitin 2018 Komuna ka marr Vendim Refuzues për Kushtet, siç e keni të bashkangjitur në foton e parë, për shkak të vendimit të qeverisë për zonën e mbrojtur. KUSHTET NDËRTIMORE NUK JANË LEJE. Janë kushtet për të aplikuar për leje.
2. Pala është ankuar në shkallën e dytë në Ministri të Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor dhe Ministria ka marr vendim ku e ka pranuar ankesën e palës dhe ka obliguar Komunën e Prishtinës të veprojë sipas vendimit. Bashkangjitur në foto.
3. Në shkurt të vitit 2019, Komuna e Prishtinës ka lëshuar edhe një Vendim Refuzues për Kushtet Ndërtimore duke u bazuar më së shumti në vendimin e Qeverisë, të vitit 2013 për mbrojten e ujërave. Bashkangjitur!
4. Pala është ankuar prapë në shkallën e dytë në Ministri. Ministria i ka dhënë të drejtë palës dhe ka obliguar komunën që për parcelat e caktuara të veprojë sips PZHK dhe sa i përket vendimit të qeverisë së vitit 2013 të kërkojë pëlqimin mjedisor, sepse Zona II nuk është zonë e regjimit të rreptë dhe këto nuk janë objekte turistike apo të rrezikshme dhe se ministria e bën vlerësimin mjedisor kur të ketë aplikim nga pala. Bashkangjitur!
5. Në bazë të vendimit të shkallës së dytë, Komuna lëshon kushtet mirëpo duke potencuar sipas vendimit të Ministrisë në tre paragrafe se kushtet nuk vlejnë pa Pëlqimin Mjedisor nga Ministria si pjesë e vendimit të vitit 2013, dhe se pala nuk mund të aplikojë për leje pa siguruar pëlqimin paraprak apo lejen mjedisore nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor. Pra, pala nuk ka leje, kushtet nuk janë leje, dhe pala ende nuk ka aplikuar për leje e as pëlqim mjedisor në Ministri. Pa marr pëlqimin mjedisor nga Ministria, Kushtet Ndërtimore nuk vlejnë. Bashkangjitur!

Pra edhe njëherë, po flasim për pronë private e cila në kohën kur është blerë ka qenë e paraparë për ndërtim me zhvillim të qëndrueshëm. Vetëm një pjesë e kësaj toke është në Zonën II ku nevojitet pëlqimi mjedisor nga Ministria. Pala sipas ligjit ka të drejtë të kërkojë të drejtat e veta që i takojnë sipas ligjit. Plani Zhvillimor Komunal është në fuqi që nga viti 2013.

Komuna e ka refuzuar dy herë vendimin për kushte në dy vite të ndryshme duke u bazuar në vendimin e qeverisë për mbrojtjen e ujërave. Ministria si shkallë e dytë dy herë pas vlerësimeve ligjore i ka dhënë të drejtë pales qe në Zonën II nuk është regjimi i rreptë dhe minsitria vendos se a janë marr masat e duhura për mbrojtjen e liqenit.

Edhe gjatë lëshimit të kushteve është potencuar që nuk mund të aplikohet për leje pa e marr pëlqimin paraprak nga Ministria në bazë të vendimit të vitit 2013 për mbrojtjen e ujërave. Pra kushtet nuk janë të vlefshme pa këtë pëlqim. Sipas informatave tona kompania e cila ka prezantuar zgjidhjen ende nuk ka aplikuar në Ministri të Mjedisit për Vlerësim Mjedisor.
Pra, mbrojtja është bërë sipas të gjitha normativave ligjore nga të gjitha institucionet.

Debati është i mirëpritur edhe pse me shumë keqinformime. Prishtina furnizohet nga tre burime kryesore – Batllava, Ujmani e Badovci. Nga dy të parat më shumë se sa nga Badovci, por realisht vetëm Badovci është në Komunën e Prishtinës. Kemi larguar të gjitha ujërat e zeza nga Liqeni i Badovcit me projektin me shtetin e Çekisë, dhe po ashtu nuk kemi lejuar asnjë ndërtim pa leje as në Zonën I, as në Zonën II, e as në Zonën III që i takon me territor komunës së Prishtinës.

Do të ishte mirë që e njejta situatë të jetë edhe në liqenin e Batllavës ku ka ende ndërtime pa leje në të gjitha zonat pa kurfarë mbrojtje. Në Liqenin e Batllavës kemi edhe mjete motorike në ujë të cilat janë rreptësisht të ndaluara në liqene artificiale. Ka edhe objekte turistike, si restorante të cilat janë të ndërtuara pothuajse në ujë. Pra edhe një herë Prishtina merr më shumë ujë nga Batllava se nga Badovci.

Nga Ujmani i marrim rreth 700 litra në sekondë, që në kanal të hapur të gjatë mbi 30 km vijnë deri në fabrikën e ujit në Shkabaj. Edhe kjo nuk është në teritorrin e Prishtinës prandaj nuk kemi informata për ndërtimet apo rrezikun potencial për ujin të cilin e përdorim në Prishtinë.

Pra, nuk jemi as të parët e as të fundit që kemi burime të ujit që mbrohen nga rreziqet. Si Komunë, në teritorrin tonë kemi ndërmarrë të gjitha masat për të siguruar 24 orë ujë dhe po ashtu për ta mbrojtur liqenin nga rreziqet potenciale. Kemi zgjeruar pejsazhin e mbrojtur të Germisë në 2000 hektarë që kap pjesën më të madhe të Badovcit në teritorrin e komunës. Zona II nuk është e regjimit të rreptë dhe pëlqimin e jep ministria, edhe pse ne si komunë kemi refuzuar edhe këtë (ndoshta edhe pa bazë ligjore).

Por do të ishte mirë që të kemi debate të tilla për të gjitha resurset ujore e ku ndoshta kemi rrezik shumë më të madh se sa në Badovc. Tepër mirë që shoqëria jonë po vetëdijesohet për problemet dhe rreziqet ambientale por shpresojmë të jemi konsistent, të argumentuar dhe të bashkuar në mbrojtjen e ambientit”.

Komentet

Komente

Sqarim: Ndalohen fyerjet dhe përdorimi i gjuhës ofenduese. INFOSOT mban të drejtën e publikimit ose jo të një komenti të caktuar. Përmbajtja e komenteve nuk pasqyron, qëndrim editorial të redaksisë së portalit INFOSOT. Ju faleminderit për mirëkuptimin!


Maqedonia e Veriut me ligj për mbrojtje nga COVID-19

Maqedonia e Veriut me ligj për mbrojtje nga COVID-19

Haziri: Isa Mustafa, emri i vetëm i LDK-së për president

Haziri: Isa Mustafa, emri i vetëm i LDK-së për president

Mbi 1000 persona me Covid-19 nuk kanë vendime për izolim në Shkup

Mbi 1000 persona me Covid-19 nuk kanë vendime për izolim në Shkup

Fillon lëshmi i vulës apostile në regjionin e Pejës

Fillon lëshmi i vulës apostile në regjionin e Pejës

Paraqitet plani i investimeve në infrastrukturë në Këshillin Ministror të Traktatit të Komunitetit të Transportit

Paraqitet plani i investimeve në infrastrukturë në Këshillin Ministror të Traktatit të Komunitetit të Transportit

Mitrovica do të ndajë nga 100 euro për çdo fëmijë të lindur në vitin 2020

Mitrovica do të ndajë nga 100 euro për çdo fëmijë të lindur në vitin 2020

3 të vdekur dhe 205 raste të reja me COVID-19

3 të vdekur dhe 205 raste të reja me COVID-19

Telekomi reagon pas bllokimit të xhirollogarive: U shkel marrëveshja, po na rrezikohet funksionimi

Telekomi reagon pas bllokimit të xhirollogarive: U shkel marrëveshja, po na rrezikohet funksionimi

Bllokohen xhirollogaritë e Telekomit

Bllokohen xhirollogaritë e Telekomit

Vjedhja e mbi 2 milionë eurove, Kadri Shala dorëzohet në Polici

Vjedhja e mbi 2 milionë eurove, Kadri Shala dorëzohet në Polici

“Flaka e Janarit” merr statusin e mbrojtjes së trashëgimisë shpirtërore

“Flaka e Janarit” merr statusin e mbrojtjes së trashëgimisë shpirtërore

Ja cili deputet e quan Ahmet Shalën “troftë” me pika të kuqe

Ja cili deputet e quan Ahmet Shalën “troftë” me pika të kuqe

Vullnetarja nga Qendra e Karantinës: I ndjeri Agon Musliu ka deklaruar se nuk ka ndonjë sëmundje

Vullnetarja nga Qendra e Karantinës: I ndjeri Agon Musliu ka deklaruar se nuk ka ndonjë sëmundje

185 raste aktive dhe 8 pacientë në hospitalizim me COVID-19 në Gjilan

185 raste aktive dhe 8 pacientë në hospitalizim me COVID-19 në Gjilan

Shala: Nuk ka qenë e domosdoshme shitja e tokave me çmim të lirë

Shala: Nuk ka qenë e domosdoshme shitja e tokave me çmim të lirë

Punëtores së “Elkosit” i grabiten mbi 10 mijë euro pranë bankës në Fushë Kosovë

Punëtores së “Elkosit” i grabiten mbi 10 mijë euro pranë bankës në Fushë Kosovë