Haxhiu përmend disa prej të arriturave të ministrisë të cilën ajo e drejton

E publikuar: 05/07/2024 15:25
Rreshtat+- AShkronjat+- Printo

Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, mbajti sot një fjalim të rëndësishëm në tryezën e organizuar për prezantimin e gjetjeve nga Procesi i Hartëzimit të Korrupsionit, realizuar sipas metodologjisë së Këshillit të Evropës. Në këtë takim morën pjesë figura të rëndësishme si Shefja e Zyrës së Këshillit të Evropës në Prishtinë, Hennessey, Kryetari i Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete dhe Rregulloren e Kuvendit, Rrustemi, Drejtori i Agjencisë për Parandalimin e Korrupsionit, Buleshkaj, dhe përfaqësues të Zyrës së BE-së dhe Divizionit për Bashkëpunim kundër Krimit Ekonomik në Strasburg.

Në fjalimin e saj, Ministrja theksoi vullnetin e Qeverisë së Kosovës për të promovuar një kulturë të integritetit në institucionet publike dhe për të luftuar pa kompromis korrupsionin dhe krimin e organizuar. Ajo nënvizoi se në Programin e Qeverisë për periudhën 2021-2025, lufta kundër korrupsionit dhe përmirësimi i integritetit dhe llogaridhënies së institucioneve të drejtësisë janë vendosur si objektiva strategjike dhe prioritete kryesore.

Ministrja veçoi disa nga arritjet kryesore të Ministrisë së Drejtësisë, duke përfshirë:

  • Zhvillimin e procesit të vetingut në gjyqësor dhe prokurori.
  • Themelimin e Byrosë për konfiskimin e pasurisë së pajustifikuar.
  • Miratimin dhe zbatimin e Strategjisë së Sundimit të Ligjit.
  • Reformimin e Këshillit Prokurorial dhe administratës së sistemit të drejtësisë.

Ministrja Haxhiu theksoi se mekanizmi antikorrupsion i ngritur nga Qeveria po fuqizohet dita-ditës, duke shënuar rezultate konkrete në identifikimin, dokumentimin dhe goditjen e akteve korruptive në të gjitha nivelet e administratës. Përveç kësaj, Ministrja raportoi se përqindja e zbatimit të Strategjisë për Sundimin e Ligjit 2021-2026 ka arritur në 85% të aktiviteteve të planifikuara, një shifër që reflekton përkushtimin e institucioneve kosovare në këtë drejtim.

Një fokus i veçantë u vendos mbi reformimin e Këshillit Prokurorial të Kosovës dhe plotësim-ndryshimin e tre ligjeve kryesore të sistemit prokurorial, të cilat kanë për qëllim zvogëlimin e mundësisë së “koorporatizimit” dhe rritjen e “pluralizmit” brenda Këshillit.

Në përfundim, Ministrja shprehu mirënjohjen e saj për Këshillin e Evropës dhe të gjithë përfaqësuesit institucional për përkushtimin dhe angazhimin e tyre në parandalimin dhe luftimin e korrupsionit. Ministrja Haxhiu theksoi rëndësinë e këtij takimi për diskutimin dhe ndarjen e perspektivave dhe për të ndërtuar një sistem drejtësie më efektiv dhe më efikas për luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.